Solliciteer

Van je passie je werk maken, dat heeft Gert Jakobs gedaan. Jakobs is profwielrenner geweest tot 1994 en is daarna nog twee jaar semi prof geweest. Hij kende successen in het wielrennen als de extraverte meesterknecht die Jean-Paul van Poppel en Erik Breukink naar successen loodste, maar viel ook in een zwart gat na zijn carrière. Met vallen en opstaan doet hij nu wat hij het liefste doet. Fietsen en praten over fietsen.

Jakobs is na zijn wielercarrière direct begonnen met fiets clinics. Helaas bleek dit in die periode geen gouden zet. Na de aanschaf van de fietsen, stortte de markt vrij snel in en had hij niets meer, waardoor hij zelfs nog twee jaar als chauffeur gereden heeft voor meisjes van de nacht in Drenthe. Na een programma voor topsporters die in dat bekende zwarte gat waren gevallen is Gert begonnen in de sales bij een bedrijf dat Brandweermaterialen verkocht. Dat heeft hij 7 jaar met plezier gedaan, er kwam weer structuur in zijn leven. Maar zijn grootste passie bleef wielrennen.

Praten over wielrennen

Jakobs was vroeger niet zo’n prater geeft hij aan. “Op school vond ik spreekbeurten vreselijk en ik was er niet goed in, maar hoe vaker je iets doet, hoe beter je er in wordt. En hoe leuker ik het ook ging vinden.” Jakobs vertelde in zijn salesperiode veel wieleranekdotes en ontwikkelde in die functie steeds meer het spreken en presenteren. Hij begon clinics aan grotere groepen te geven. “Ik wilde beter worden, vond dat ik mensen een mooie dag moest bezorgen. Je bent de host en dan moet je goed voor de dag komen.” Er kwamen ook aanvragen binnen om te praten over zijn carrière, over de raakvlakken met topsport en het bedrijfsleven en er werd hem gevraagd of hij presentaties wilde geven en bij bike events aanwezig wilde zijn.

Hij brengt zijn met anekdotes doorspekte verhalen op geheel eigen wijze. “Inmiddels sta ik graag voor de camera en op het podium. Ik heb veel vrijheid en doe alleen maar leuke dingen.” Jakobs ervaart dagelijks dat wat hij meemaakte als topsporter goed vertaald kan worden naar het bedrijfsleven. “Omgaan met teleurstellingen, met verliezen, een uitgeblust gevoel en een gebrek aan plezier in je werk staan lijnrecht tegenover de euforie van het winnen, de overtuiging en positieve aandacht die je krijgt. Het ene moment sta je volop in de schijnwerpers, een dag later in iemands schaduw.”

Wielerclinics en inzet op vitaliteit

Jakobs is al bijna 10 jaar wieleranalist bij Tour du Jour en L1, geeft inmiddels meer dan 20 jaar clinics en presentaties en dat heeft geresulteerd in een nieuwe onderneming, genaamd Nudge Cycling. Jakobs: “Ik doe het goed op Social Media, mijn vlogs worden daar goed bekeken en ook met de clinics gaat het lekker, maar opdrachtgevers wilden ook graag wat op papier. Zo ben ik gaan professionaliseren en ben ik met compagnons Nudge Cycling gestart. We hebben een mooie website neergezet en ons verhaal goed verteld.”

Vitaliteit is een belangrijk thema van Nudge Cycling. Vitale organisaties bereiken betere resultaten. We dragen dit zelf uit en motiveren anderen door samen actief te bewegen in de natuur. We mountainbiken in het buitengebied en zorgen voor een glimlach op het gezicht, terwijl we daarnaast ook de interne samenwerking en het groepsgevoel binnen organisaties verbeteren. Ons bedrijf is met name gericht op het verminderen van werkdruk, het omgaan met stress en doorzetten. Doorgaan na tegenslag; dat probeer ik over te brengen. Net als in de tour. Daar moet je de volgende dag ook gewoon weer aan de start staan.”

Toekomst
Op dit moment ligt er uiteraard veel stil. Clinics en presentaties worden gecanceld of doorgeschoven. Net als zijn werk bij Tour du Jour, aangezien de tour in juni niet van start zal gaan. Jakobs maakt zich niet druk. “Voor nu biedt dit kansen om Nudge Cycling verder op te bouwen, na te denken over nieuwe kansen en heb ik tijd om mijn volgers wat leuke anekdotes te vertellen uit mijn prof tijd. Want dat is iets waar ik geen genoeg van krijg!” Zoals deze video uit de tour van 1988.

#derrrannn