Solliciteer

Foto credits: Sam Raetz

Na zeven seizoenen korfbal op topniveau gespeeld te hebben, kon Jonker dit niet langer combineren met zijn werkzaamheden bij zijn toenmalige werkgever waardoor hij stopte met korfbal. Na banen bij Postman – Sports Communications en SportVibes | Sportmarketing en freelance klussen voor zijn eigen onderneming besloot Sven Jonker in december 2017 de baan bij Astana Pro Team aan te nemen. In gesprek met SportNetwerk vertelt hij meer over zijn werkzaamheden.

Het eerst contact met Astana werd gelegd toen je actief was als perschef bij de Ronde van Guangxi. Hoe verliep dat?
Voor de Tour of Guangxi in China was ik aangesteld om alles te regelen voor de ‘westerse media’, van informatievoorziening over de wedstrijd tot het verzorgen van een stabiele WiFi-verbinding bij de finish. Een interessant speelveld waarbij verschillende culturen samenkwamen. Daar ben ik in contact gekomen met Astana Pro Team en zij waren op zoek naar iemand die hen kon ondersteunen in hun communicatie en marketing. Omdat ik tot op dat moment altijd aan de bureauzijde had gewerkt voor verschillende sportploegen/clubs en sportbonden, leek het mij interessant om daar in te stappen. Binnen een paar weken was het rond en ruim twee jaar geleden sloot ik aan bij de ploeg.

Wat moeten we ons voorstellen bij jouw werkzaamheden, vast heel divers?
Van begin af aan waren de werkzaamheden inderdaad heel afwisselend. Van het simpelweg vullen van de website en social media-kanalen tot het verzorgen van hospitality events voor onze sponsoren. Ik schreef de strategische marketingplannen en was direct betrokken bij de uitvoering, bijvoorbeeld door het motiveren van onze atleten om aan de slag te gaan met hun eigen social media. Ook werd ik het aanspreekpunt voor verschillende sponsoren, waaronder een sponsor die mede daardoor is uitgegroeid tot shirtsponsor. Afgelopen jaar (2019) was ik ongeveer 200 dagen op pad met of voor het team. Meestal rondom wedstrijden, maar ook voor meetings met (potentiële) sponsoren. Ik werk samen met twee ‘press officers’, zij staan de renners bij in het volledige wedstrijdprogramma en zij produceren de dagelijkse content voor website en social media. Daarnaast hebben we nog een videomaker die bij de grootste wedstrijden filmt en er uiteindelijk een videoserie van gaat maken die voor volgend seizoen in première gaat.

Het team is Kazachstaans, kun je wat meer vertellen over het team?
Astana Pro Team is een interessant team dat zich moeilijk laat vergelijken met andere ploegen in het peloton. Het team komt uit Kazachstan (Kazachse licentie) en het heeft met Samruk-Kazyna (Kazachs investeringsfonds vanuit overheid en commerciële bedrijven) een sponsor die inmiddels al 15 jaar de ploeg laat draaien. Het doel van de ploeg is enerzijds om het aanzien van Kazachstan in de wereld te vergroten en anderzijds als een middel om mensen in Kazachstan te enthousiasmeren in sport. Naast de 28 renners werken er 52 mensen in het team, van soigneurs tot buschauffeurs. De ‘Service Course’ (plek waar al het materiaal is opgeslagen) zit in Nice. Het officiële kantoor van Abacanto, het bedrijf achter het team, zit in Luxemburg. In principe werk ik zelf altijd vanuit huis op momenten dat ik niet bij een wedstrijd aanwezig ben, net als mijn collega’s.

Hoe verhoudt dit team zich tot teams als Jumbo-Visma en team Sunweb?
Het grootste verschil met deze twee ploegen is dat zij met commercie en marketing veel verder zijn, aangezien hun grootste sponsoren commerciële bedrijven zijn met duidelijke doelstellingen en wensen. Bij ons is de hoofdsponsor voornamelijk geïnteresseerd in de sportieve prestaties van de ploeg, wat zorgt dat de marketing en communicatie meer een sluitpost was in de begroting. De laatste jaren is dat wel aan het veranderen, omdat ik ze mede help om in te laten zien dat investeren in de marketing uiteindelijk ook zorgt voor meer sportief succes.

Zijn je werkzaamheden de laatste twee jaren veranderd?
Mijn officiële titel toen ik begon bij de ploeg was perschef, wat vooral kwam doordat ze nog nooit een marketingmanager binnen de ploeg hadden gehad. In de afgelopen jaren heb ik meer een plek afgedwongen om echt iets te kunnen realiseren binnen de ploeg. Mijn huidige werkweek bestaat uit het uitvoeren van het marketingplan dat ik samen met het team geschreven heb in 2019, wat neerkomt op het aansturen van onze press officers rondom de wedstrijden, contact onderhouden met de sponsoren, organiseren van hospitality events en het ontwikkelen van nieuwe projecten om de ploeg verder te helpen op het gebied van marketing en communicatie. Het is een constante afwisseling van praktisch en strategisch werk in de uitdagende wereld van het professionele wielrennen.

Je hebt een communicatie achtergrond. Waarom heb je destijds een studie gedaan in die richting, want je doet ook veel in de sportmarketing?
Omdat ik zelf ook fanatiek aan het sporten was toen, koos ik voor Hogeschool Windesheim in Zwolle, vanwege de korte reisafstand en goede faciliteiten voor sporters. Daar hadden ze geen opleiding Sportmarketing, dus koos ik voor Communicatie met specialisatie in International Business en PR. Als onderdeel van de School of Business kreeg ik bij deze opleiding ook een goede basis in commercie en marketing. Tijdens mijn studie ben ik voor mezelf begonnen, dat was het begin van mijn carrière in de sportmarketing. Vooral de samenwerking met mijn ‘mentor’ Geert Broekhuizen (voormalig communicatiemanager Cervelo, QuickStep en Sunweb, momenteel manager BEAT Cycling Club) was uiteindelijk de kickstart die ik nodig had om mij echt te ontwikkelen in dit wereldje.

Kan je wat meer vertellen over eventuele cultuurverschillen nu je werkt bij een buitenlandse ploeg? En is er een taalbarrière?
Met ongeveer twaalf verschillende nationaliteiten in een ploeg is er veel sprake van cultuurverschillen en soms ook taalbarrières. Maar ik heb geleerd dat met de juiste intentie dit altijd te overwinnen is. Het klinkt cliché, maar uiteindelijk hebben we met sport allemaal dezelfde passie, wat er voor zorgt dat er ook altijd een overeenkomst is met de ander. Met de huidige technologie kun je je altijd duidelijk maken. Het kost soms wat meer energie dan wanneer iedereen Nederlands of Engels zou spreken, maar je leert ook weer veel meer over andere culturen, wat voor mij persoonlijk uiteindelijk wel een verrijking is.

Wat vind je op dit moment het leukste aan je baan en hoe ziet je toekomst eruit?
Het mooiste aan mijn functie is dat ik heel direct invloed heb op de manier waarop mensen sport beleven. Als ik zie hoe enthousiast sponsoren zijn na het bezoeken van een wedstrijd, of hoe kinderen op de foto willen met een renner omdat wij vorig seizoen een rapvideo met hem hebben gemaakt (terwijl hij normaal gesproken niet in de schijnwerpers staat als ‘knecht’ van onze kopmannen): Dat zijn momenten dat ik extra geniet van mijn werk. Aan de basis staan de prestaties van onze atleten, maar in mijn rol heb ik veel invloed op hoe er naar die prestaties wordt gekeken. Daarnaast is het werken in een topsportomgeving heel erg uitdagend, ik zie mezelf dan ook niet snel ander werk doen. De constante druk om te presteren die de atleten ervaren, ervaar ik ook, maar op een goede manier. Het is een manier van werken die bij mij past. Wat betreft mijn eigen ambities geldt hetzelfde: Ik wil mij graag blijven ontwikkelen en verder doorgroeien.